Hoe financiert u uw Spaanse droom?

IOverweegt u vastgoed in Spanje te kopen als investering of tweede woning, maar bent u onzeker over financiering? Leer het onderscheid tussen nuttige en noodzakelijke leningen. Ontdek of lenen in België of Spanje geschikt is, zoals uitgelegd in onze webinar van 31 januari 2023. Wilt u weten hoe lenen uw project beïnvloedt? Bekijk een voorbeeldberekening en ontdek rendementsmogelijkheden bij verkoop. Leer over fiscale overwegingen en bereid u voor op een leningaanvraag bij de bank. Ontvang tips van expert Tom door uw gegevens achter te laten via het formulier en start binnen 24 uur met uw investering
 

Wilt u ook graag vastgoed kopen in Spanje als investering of als second home maar bent u niet zeker hoe u dit zal financieren?

 

Is er noodzaak aan financiering?

 

Vooraleer u vastgoed gaat aankopen is het belangrijk om na te denken of u hiervoor een lening zal moeten aangaan of niet. Wij maken graag het onderscheid tussen een nuttige en een noodzakelijke lening.

  • Nuttige lening: Uw spaargeld is gelijk of groter dan het aankoopbedrag van uw investering.
  • Noodzakelijke lening: Uw spaargeld bedraagt minder dan het aankoopbedrag van uw investering.

Daarna gaat u kijken naar de mogelijkheden. Moet u gaan lenen in België of Spanje? Dit hangt af van verschillende factoren. Onze vastgoedexpert Tom legde het in detail uit in de webinar die werd gegeven op 31 januari 2023. U kan deze webinar herbekijken. Vul uw gegevens in via dit formulier en dan bezorgen wij u de video binnen de 24u.

Is lenen goed voor (het rendement van) uw project?

 

Natuurlijk is het belangrijkste voor u wat uw investering zal opbrengen. Als u gaat lenen, blijft er dan uiteindelijk voldoende over per maand om toch nog winst te maken? Wat zal de investering u opbrengen als u de woning achteraf wil verkopen?

Hierbij een korte berekening ter voorbeeld:

Stel u koopt een appartement van € 200.000. De bruto huuropbrengst per jaar van zo een investering bedraagt +/- € 8.000.

  • Zonder financiering: 4% bruto huuropbrengst
  • Met (bullet) financiering van € 150.000 aan 4%: € 8.000 – € 6.000 (interest) = € 2.000 = 4% huuropbrengst op uw eigen investering van € 50 .000

Bij verkoop:

  • Stel de vastgoedmarkt doet het niet goed: met +/- 2.5% prijsevolutie per jaar is uw pand na bijvoorbeeld 15 jaar € 289.659 waard. (U verliest aan koopkracht)
  • In een scenario met financiering wordt uw € 50.000 na 15 jaar € 139.659. (=€ 289.659 – € 150.000 geleend.) Dit is een jaarlijks rendement van 7% op uw initiële investering.
  • Voorwaarde: de netto-opbrengst is hoger dan de netto-kost van de financiering.

Natuurlijk moet u nog rekening houden met de fiscaliteit van uw Spaanse investering. Wat zijn aftrekbare kosten? Wat zijn de jaarlijkse gemeentebelastingen die u moet betalen? Ook dit werd in detail uitgelegd in de webinar.

Waar moet u rekening mee houden als u naar de bank gaat?

 

Wanneer u een lening gaat aanvragen bij de bank is het belangrijk om eerst wat huiswerk te maken en ervoor te zorgen dat u voorbereidt bent voor het gesprek. Zorg dat u een specifiek plan voor handen hebt en doe vooral beroep op neutraal advies.

Wilt u weten wat de andere tips and tricks waren die expert Tom meegaf in het webinar? Laat uw gegevens dan zeker achter in het formulier en dan bent u binnen de 24u gesteld om te starten met uw investering.

Blijf op de hoogte

De financiële omgeving en de betrokken omgevingsfactoren evolueren voortdurend. Onze financiële en vastgoedoplossingen ook. Via onze maandelijkse adviesbrief houden we u op de hoogte van relevante wijzigingen, tips en opportuniteiten.

" " indicates required fields

Name
This field is for validation purposes and should be left unchanged.