Huur in België, koop in Spanje!

In België is het kopen van een woning voor velen bijna onmogelijk, maar het verwerven van vastgoed blijft cruciaal voor vermogensopbouw. Ontdek de voordelen van huren in België, zoals flexibiliteit en lagere initiële kosten, terwijl u investeert in Spaans vastgoed met lage aankoopprijzen, maandelijkse inkomsten, en meerwaarde op lange termijn. Een concreet voorbeeld toont aan dat huren in België en investeren in Spanje financieel voordeliger kan zijn, met lagere maandelijkse kosten en de mogelijkheid om vermogen op te bouwen. (*Let op: dit voorbeeld is een simulatie en geen gepersonaliseerde berekening).

Een woning kopen in België wordt voor velen een bijna onmogelijke opgave. Echter blijft het verwerven van uw eigen vastgoed een uiterst belangrijk onderdeel in de opbouw van uw vermogen. De alom bekende “baksteen in de maag” zorgt later dan ook voor een veilige financiële toekomst.

 

Voordelen van huren in België

 

Indien het in België moeilijk blijkt een woning te kopen, wil dit niet noodzakelijk zeggen dat u deze zekerheid moet opgeven. Waarom zou u niet huren in België en uw eigen vastgoed verwerven in Spanje?

Er zijn verschillende redenen waarom het huren van een woning in België interessant kan zijn:

Flexibiliteit: Huurcontracten zijn meestal voor een kortere periode dan hypotheekcontracten, waardoor u als huurder meer flexibiliteit heeft om van woning te veranderen als dat nodig is. Dit is vooral handig als je nog niet zeker weet waar je wilt wonen of als je van plan bent om op korte termijn te verhuizen.

Lagere initiële kosten: Het huren van een woning vereist minder kapitaal dan het kopen van een woning, omdat je geen grote aanbetaling hoeft te doen of kosten dient te dragen. Deze zijn in België immers aanzienlijk.

Onderhoud en reparaties: Als huurder ben je niet verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud en de reparaties aan de woning. Deze verantwoordelijkheid ligt volledig bij de verhuurder.

Mogelijkheid om te leven op een locatie in België waar het anders niet zou kunnen: Het kan zijn dat je wilt wonen in een buurt waar de prijzen te hoog zijn om te kopen, of dat je om andere redenen niet in staat bent om een woning te kopen. Door te huren, kun je toch in die buurt wonen zonder de kosten van het kopen van een woning.

Het huren van een woning heeft dus verschillende voordelen, vooral als je op zoek bent naar flexibiliteit en lagere initiële kosten. Het is echter ook belangrijk om de nadelen, zoals het ontbreken van vermogensopbouw in overweging te nemen voordat je een beslissing neemt.

Voordelen van kopen in Spanje

 

Om toch uw vermogen uit te bouwen via het verwerven van vastgoed kan u daarom ook kiezen om te investeren in Spanje. Ook hier hangen veel voordelen aan vast.

Lage aankoopprijzen: De aankoopprijzen van kwalitatieve nieuwbouwwoningen en appartementen zijn aanzienlijk lager dan in België.

Maandelijkse inkomsten: Elke maand ontvangt u natuurlijk ook huurinkomsten door deze investering. Daarnaast zijn de huurinkomsten die u in Spanje kan realiseren vergelijkbaar met de huurbedragen van België, een win-win situatie dus. Dit zorgt ervoor dat u sneller kan overgaan tot een aankoop en de huurinkomsten ook eenvoudiger het geleende kapitaal zullen terugbetalen.

Meerwaarde op lange termijn: Na enkele jaren bepaalt u misschien om uw investering te verkopen of in te ruilen voor een nieuwe investering. Dit kan vaak al aan een aanzienlijk hogere prijs dan het initiële aankoopbedrag.  

Zo woont u in België op de locatie van uw dromen en bouwt u alsnog uw onroerende vermogen uit om uw financiële toekomst te verzekeren.

Concreet voorbeeld met cijfers

 

Om de theorie te staven met cijfers hebben wij een simulatie gemaakt om te tonen wat de financiële voordelen zijn van dit soort aanpak. (*)

Stel: u koopt een 2 slaapkamer appartement in België met een aankoopwaarde van € 280.000. Daar rekent u de aankoopkosten van € 64.400 bij (BTW, registratie, notariskosten en diversen = +/- 23%), dan komt dit uit op een totale investeringskost van € 344.400.

Bij een quotiteit van 70% heeft u bij deze investering een eigen inbreng nodig van € 103.320. Het saldo van € 241.080 gaat u lenen bij de bank en afbetalen gedurende 20 jaar aan € 1.461 per maand. Mocht u deze woonst huren i.p.v. kopen betaalt u maar € 900 per maand.

Indien u echter een woning in Spanje koopt met een aankoopwaarde van € 165.000, plus de aankoopkost van € 33.100 (BTW, registratie, notariskosten en diversen), dan bedraagt deze investering slechts € 198.100.

Met dezelfde quotiteit van 70% heeft u bij deze investering een eigen inbreng nodig van € 82.600 en leent u € 115.500. Deze zal u gedurende 20 jaar afbetalen aan € 700 per maand. De huur die u maandelijks ontvang voor deze investering bedraagt € 800. U heeft dus een kleinere eigen inbreng nodig en uw maandelijkse huurinkomsten zijn hoger dan uw aflossing aan de bank.

Wij kunnen concluderen dat wanneer u huurt in België en koopt (en verhuurt) in Spanje u maandelijks slechts € 800 (= huur Spanje – aflossing Spanje – huur België) betaalt. Mocht u dit niet doen en vastgoed kopen in België betaalt u maar liefst € 1.461 per maand. Dit wil zeggen dat u maandelijks € 661 spaart door in België een future proof nieuwbouw appartement te huren op de locatie van uw voorkeur (vaak onbetaalbaar) en uw onroerend vermogen toch uit te bouwen via de investering in Spanje.

Als kers op de taart bespaart u niet enkel maandelijks op uw uitgave maar creëert u ook een mooi vermogen mocht u bepalen om het afbetaalde Spaanse appartement te verkopen. Na 20 jaar kan uw investering al een waarde hebben van maar liefst € 361.525. (= € 165.000 aankoopwaarde + 4% meerwaarde op 20 jaar)

(*) Let op! Dit voorbeeld is slechts een simulatie en geen detail berekening op maat van uw persoonlijke situatie. De berekening van de leningen gaan uit van een rentevoet van 4%. 

Blijf op de hoogte

De financiële omgeving en de betrokken omgevingsfactoren evolueren voortdurend. Onze financiële en vastgoedoplossingen ook. Via onze maandelijkse adviesbrief houden we u op de hoogte van relevante wijzigingen, tips en opportuniteiten.

" " indicates required fields

Name
This field is for validation purposes and should be left unchanged.